Tevékenységünk

Erzsébet királyné szobor Bölönben

1, HANGANYAG MEGHALLGATÁSA


2, HANGANYAG MEGHALLGATÁSA

Kárpát-medencében Élő Magyarokért KKA - Erzsébet királyné Bölönben


2005. Május 30.

Az összefogás és szeretet szimbóluma

- Erzsébet-szobrot avattak Bölönben -Bölönben vasárnap Erzsébet magyar királynő tiszteletére avattak szobrot a róla elnevezett parkban. A szobor elkészítését a Pro Concordatia Populorum Nemzetközi Lovagrend, a Kárpát-medencében Élő Magyarokért Kiemelten Közhasznú Alapítvány és a Duna Televízió támogatta. A falunapok alkalmából sorra kerülő ünnepségen díszpolgári címeket is adományoztak.

Sikó Imre, a község polgármestere szerint a szobor felállításának gondolatát nagy lelkesedéssel fogadta a falu népe, és az alkotás méltó helyet kapott az Erzsébet-parkban található gesztenyefák árnyékában, amelyeket Sziszi emlékére ültettek. A környéken és Erdély-szerte több helységben is van Erzsébet-park, de emlékjel- állításban Bölön élen jár, mondta a község elöljárója, aki úgy gondolja, a szobor rangot jelent a kiöregedő falunak.

Az ünnepség alkalmából díszpolgári címet vett át Albert Álmos Sepsiszentgyörgy polgármestere és Vajda Lajos, a Kovászna megyei önkormányzat alelnöke, mindketten jelentős szerepet töltöttek be abban, hogy Bölönben szobor állítódott a legendás magyar királynőnek.

Albert Álmos elmondta, gyermekkora éveinek rengeteg nyarát töltötte Bölönben, az Alszegben, mert édesapja bölöni származású. A község hétköznapi életét egy kissé ünnepélyesebbé teszi ez a szobor, közölte a polgármester, aki a díszpolgári címről nyilatkozva elmondta, mindig szívesen tett a faluért, az elismerés is erre kötelezi, és nem esik nehezére eleget tenni ennek a kihívásnak. Vajda Lajos önkormányzati alelnök, a falu szülötte úgy érzi, az Erzsébet-szobor mérföldkő Bölön történetében, szimbólum, az összefogás, együttműködés, szeretet szimbóluma, és közrejátszik abban, hogy a falu életében valami változás történjen. Jánó Mihály művészettörténész szerint a parkban található két alkotás, Erzsébet királynő és Bölöni Farkas Sándor szobrai a falu műveltségét, szellemi tartását emelik.

Nagy Zoltán, a szobor elkészítését támogató Pro Concordatia Populorum Lovagrend egyik elöljárója úgy fogalmazott: Erdély a szívünk, mi ide hazajövünk, ezeknek a barátságoknak az ápolása nagyon fontos számunkra. Nagy Zoltán szerint a szoboravatás alkalmával Bölönben elhangzott gondolatok tartalommal töltik meg az emberek életét. Főleg erre kell a hangsúlyt fektetni, mert ez a tartalom fogja majd gyermekeinket fölnevelni – mondta a magyarországi vendég.

Nagy Zsuzsanna
Fotó: Henning János

(forrás: http://www.geocities.com/gobevilag/harch0505.htm)

Tájékoztató Bölön községről